Kohti kesää ja uutta alkua

Tänä vuonna kesä tuntuu alkaneen jo toukokuussa. Lukuvuosi on päättymässä ja on hetki katsella hieman taaksepäin ja samalla myös eteenpäin.

Kesän lomakausi alkaa. Loman olemme varmasti ansainneet. Äärimmäisen tärkeä työmme on monesti hyvin antoisaa ja teemme sitä suurella sydämellä iloisin mielin. Mutta se on myös monesti rasittavaa niin henkisesti, kuin fyysisestikin.

Tämän valitettavasti vahvistaa myös toukokuun puolivälissä OAJ:n julkaisema Opetusalan työolobarometri 2017. ”Työn ilo, työstä innostuminen ja työtyytyväisyys eivät enää vuonna 2017 kannatelleet opettajien ja esimiesten hyvinvointia. Kuormitustekijöitä on liikaa eikä yhteistyö toimi samalla tavalla kuin aiemmin. Työaika ei riitä tehtäviin.” Näitä ja monia muita ongelmia olemme työssämme kohdanneet kuluneen lukuvuoden aikana. Toivottavasti tämän barometrin ja muiden samansuuntaisten tutkimusten tuloksia tarkastellaan vakavasti ja tulevaisuudessa saisimme tilanteen kääntymään parempaan suuntaan. Pallo on päättäjillä.

Kevään työmarkkinaneuvottelut olivat keskimääräistä vaikeammat ja lakkoasettakin käytettiin osassa opetus- ja kasvatusalan neuvotteluja. Saavutettuja tuloksia jokainen meistä arvioi itse. Varmasti joissain kohdin onnistuttiin, mutta työtä seuraavillekin kierroksille ja nykyiselle sopimuskaudelle jäi.

Myös lainsäädäntörintamalla on liikettä. Varhaiskasvatuslakia ja lukiolakia uudistetaan ja ne ovat aiheuttaneet kovasti keskustelua eri osapuolissa. Uudistukset ovat tarpeen ja on syytä muistaa miksi niitä tehdään. Lasten ja nuorten oppimisen ja osaamisen kehittäminen turvallisessa ympäristössä osaavien aikuisten ohjaamina on mielestäni keskeisin lähtökohta.

OAJ:n valtuustovaalit pidettiin maaliskuussa ja uusi valtuusto aloitti juuri työnsä. Etelä-Savosta valtuustossa ovat Maarit Eronen-Raivio Savonlinnasta ja Mikko Siitonen Mikkelistä. Tsemppiä heille tärkeässä tehtävässä.

Kesän jälkeen palaamme jälleen työhön. Syksyllä edessä on jälleen monia haasteita. Useat aloittavat uuden kouluvuoden väistötiloissa. Koulu- ja päiväkotiremontteja ja uudishankkeita on useissa kunnissa. Toivottavasti tilat saadaan terveelliseen ja turvalliseen kuntoon mahdollisimman nopeasti.

Syksyllä ammatillisen koulutuksen reformin muutokset tulevat käytäntöön koko laajuudessaan. Opettajat ja muu henkilökunta ovat monella tapaa uusien haasteiden edessä, vaikka reformin vaikutuksiin on jo osin ehditty tutustuakin. Monia asioita täytyy ajatella uudella tavalla. Ulos laatikosta siis – niin ajatuksin kuin teoinkin.

Mutta nyt ei vielä liika pohdita syksyä. Nautitaan kesästä ja ladataan akkuja.

Hyvää kesää kaikille!

Jorma Flinkman

puheenjohtaja