Alueyhdistyksen netissä jatkuu juttusarja, jossa esitellään eteläsavolaiset OAJ:n valtuutetut ja varavaltuutetut. Tänään on vuorossa Mikko Siitonen, OAJ:n varavaltuutettu (YSI) ja koulutuspoliittisen toimikunnan jäsen.
1. Kuka olet ja millainen tausta sinulla on edunvalvonnassa?
Olen Ristinassa asusteleva kahden alakouluikäisen tytön isä sekä historian ja yhteiskuntaopin lehtori Urheilupuiston koulussa Mikkelissä. Kokemusta minulla on niin yhdistystoiminnan, ammattiyhdistystoiminnan kuin kunnallispolitiikan saralta. Tällä hetkellä olen mm. toista kautta Etelä-Savon koulutus Oy:n hallituksessa. Olen ollut monessa mukana melkein kaikilla mahdollisilla ammattijärjestötoiminnan tasoilla ja tällä hetkellä olen OAJ Etelä-Savon tiedottaja ja työvaliokunnan jäsen.
3. Millaisilla mielillä lähdet valtuustotyöhön/valtuustokauteen?
Aika iloisin ja motivoitunein mielin! Kahden valtuustokauden jälkeen jäin tällä kertaa varavaltuutetuksi ja olen iloinen että valtuustoon tuli vaihtuvuutta. Ihan jo omaltakin kohdaltani. Uudet ihmiset tuovat uusia ajatuksia ja jaksavat toivottavasti kyseenalaistaa juurtuneita käytänteitä ja toimintatapoja. Koulutuspoliittisen toimikunnan tuore jäsenyys puolestaan on innostava mahdollisuus olla vaikuttamassa valtakunnan tasolla omassa lempilajissani.
4. Mitkä ovat tärkeimmät teemasi ja tavoitteesi OAJ:n valtuustossa?
Olen aina ollut sitä mieltä että kovin heterogeeninen opettajajoukko kaipaa yhtenäisyyttä ja se syntyy kyvystä kuunnella kaikkia sekä aktiivista sillanrakentamista. Olen ollut aina vähän huono ajamaan vain oman ryhmäni (esim. aineenopettajat, YSI:läiset) etua vaan näkökulmani on aina ollut kokonaisuuksia hahmottava. Uskoisin että sellaiselle lähestymistavalle on käyttöä OAJ:ssa jatkossakin. Omat henkilökohtaiset suuret teemat liittyvät niihin juttuihin joita olen kaksi edellistäkin kauttanut pyrkinyt edistämään eli OAJ:n avoimuus ja yhteiskunnallisen vastuun tunnustaminen sekä työhyvinvoinnin edistäminen ja esimerkiksi keinojen löytäminen siihen että opettajan työmäärän jatkuva kasvu saataisiin pysäytettyä.
5. Miten järjestöä tulisi mielestäsi kehittää seuraavalla valtuustokaudella?
Minä uskallan sanoa ettei minusta OAJ ole varsinaisesti epäkunnossa mutta kyllähän iso järjestö kaipaa jatkuvaa virittämistä vastaamaan nopealla tahdilla muuttuvan työelämän ja maailman haasteisiin. Avoimuutta ei ole koskaan liikaa, viestintä ulospäin ja sisäisesti voi olla aina parempaa, jäsendemokratiaa olisi saatava edistettyä ja huolehdittua siitä että opettajien korkea järjestäytymisaste säilyy tulevaisuudessakin korkeana.
6. Onko sinulla esikuvaa (elämässä, työssä jne)? Kuka ja miksi?
Jokainen muistaa varmasti ne opettajat jotka jättivät pysyvän jäljen. Niin tietysti minäkin ja erityisesti mieleen ovat jääneet lukiovuosien historianopettaja ja äidinkielenopettaja. Opettajanurani ensimmäiset esimieheni Kontiolahdessa ja täällä Mikkelissä ovat olleet merkittäviä hahmoja urani alkutaipaleella ja vaikutus näkyy minussa varmasti vieläkin. Elämässä isoin esikuvani on kuitenkin oma Armi-mummoni.
7. Mikä on mottosi tai elämänviisautesi?
”Do or do not. There is no try.”, ”Kauneus on yksityiskohdissa”
Ja on niitä muitakin.
8. Miten huolehdit omasta jaksamisestasi?
Onneksi en ole elämänasenteeltani mikään murehtija vaan koitan nauttia elämän ohikiitävistä kauniista hetkistä. Omien lasten kanssa niitä onneksi piisaakin! Liikunta ja luonto ovat jaksamisen kannalta ihan oleellisia juttuja.